czwartek, 18 maja 2017

ApZ-Jak to z chlebem w Łężanach było

Produkty zbożowe nie stanowią już podstawy nowej piramidy zdrowia, ale są wciąż ważnym elementem naszej diety. Właśnie dlatego naszą szkołę odwiedził dziś pan Marek Kiełtyka mistrz piekarnictwa.
 Pan Marek jest właścicielem EKO -Piekarni Kiełtyka w Łężanach, dlatego na wypieku ekologicznego pieczywa zna się jak mało kto.
Warsztaty wypieku chleba były okazją do powtórzenia wiadomości o tym jak powstaje chleb (od ziarna do mąki), a także lekcją instruktażową przygotowania ciasta na ekologiczny bochenek.
Przed pieczeniem chleba umyliśmy ręce...a później? Sami popatrzcie...
 

 Powinniśmy tylko dodać, że naszym wypiekom towarzyszyła najmłodsza grupa przedszkolaków.
I nam, i maluszkom bardzo się te zajęcia podobały!










I znowu okazało się, że dzieci są albo szczęśliwe, albo czyste. My z pewnością byliśmy dziś szczęśliwi i już nie możemy się doczekać jutra, bo? Bo będziemy próbować naszych zdrowych wypieków. 
Dziękujemy Panu Markowi Kiełtyce za cierpliwość, życzliwość i apetyczną lekcję, która na długo zostanie w naszej pamięci.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz